Консультація для батьків “Як організувати заняття фізкультурою вдома”

Фізична активність дітей в умовах соціальної ізоляції – НАМН України

Дуже важливо, коли в сім’ї зуміють зробити фізкультуру не просто обов’язковим, а й улюбленим режимним моментом малюка.   Зрозуміло, що фізкультура в анньому і дошкільному віці повинна асоціюватися в дитини з веселою грою.

Тому потрібно визначити, які саме фізичні вправи дитина виконує із найбільшим задоволенням, і зробити виконання цих вправ основними на перших етапах занять.  

У фізичному вихованні дітей в сім’ї можуть бути використані різні форми занять фізичними вправами – від простих (ранкова гімнастика) до складних (тренування в окремому виді спорту).

Можна рекомендувати такі форми занять фізичними вправами дітей у сім’ї:

  • ранкова гімнастика (до 5-10 хв);
  • фізкультхвилинка (1-2 хв);
  • заняття із загальної фізичної підготовки (від 10 до 30 хв залежно від віку);
  • самостійні тренувальні заняття; участь у змаганнях; прогулянки (лижні, велосипедні, пішки);
  • загартовувальні процедури (сонцем, повітрям, водою);
  • нетрадиційні методи оздоровлення (ходіння босоніж по підлозі, росяній траві, піску, гальці, воді, глині, болоті, камінчиках);
  • різні види самомасажу рук та ніг, крапковий самомасаж обличчя тощо; туризм;
  • рухливі і спортивні ігри.

Систематичні вправи в домашньому спортивному куточку, ранкова гімнастика, вечірня пробіжка з татом і мамою – все це допоможе досягти значних успіхів у фізкультурних заняттях.

Приділяючи дитині хоча б декілька хвилин для занять фізкультурою, перш за все потрібно дотримуватись принципу систематичності, щоб дитина поступово звикала до занять. Тривалість домашнього заняття з фізкультури може бути різною – залежно від віку дитини, від пори року, від частини доби, а також від того, чим займається дитина до і після заняття (від 10-15 хв до 25-30 хв щоденно).

Під час ранкової гімнастики найкраще використовувати легкі і знайомі вправи. Тривалість ранкових занять – не більше 10 хвилин. Протягом дня дитина повинна до сну і після нього побувати на свіжому повітрі, де можна провести 20-ти хвилинне фізкультурне заняття, виконавши до нього вправи для великих м’язових груп.

Вправи перед вечерею – найбільш розповсюджена форма занять, адже батьки вдома і хоча б один із них може позайматися з дитиною. Після вечері займатися із дітьми фізичним вихованням не рекомендується.

Як зацікавити дитину заняттями фізичною культурою? Ви повинні підбадьорити дитину, продемонструвати, яка вона міцна, спритна і сильна. Якщо у дитини немає бажання займатись, проаналізуйте причини негативного ставлення до занять, щоб в подальшому створювати більш сприятливі умови. Та найкращим для дитини є приклад батьків, які щоденно займаються ранковою гімнастикою та заняттями фізкультурою і спортом.

http://leleka.rv.ua/yak-organizuvaty-zanyattya-fizkul-turoyu-vdoma.-konsul-taciya-dlya-bat-kiv.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *