Дошкільний навчальний заклад №12 знаходиться в центрі м. Чернівців на пішохідній вулиці  Ольги Кобилянської буд. № 40.

      З досліджень заслуженого майстра народної творчості України Івана Снігура, стосовно будинку, в якому знаходиться ДНЗ №12, знаємо слідуюче: «Ця одноповерхова споруда дивом збереглася з часу свого створення майже незмінною, без надбудов та переоформлення фасаду». Прізвище архітектора та власника будинку поки з’ясувати не вдалося, проте  їх творіння вражає своєю оригінальністю. Найвиразнішою особливістю будинку є те, що на фасаді розміщено не більше і не менше, а 13 вікон, дверей же з цього боку споруди немає.

      Загалом це унікальний будинок, аналогу якого немає не тільки на вулиці, не тільки у нашому місті, а й загалом на Буковині…

         Коли ще не було номерації, цей будинок називали «довгою хатою», «будинком з чортовим числом вікон».

      Кажуть що господар будинку народився 13 числа і вважав цю цифру щасливою для себе. У нього була стайня, де він утримував коней, яких було саме 13…

     За свідченнями рекламних листівок, за Румунії в будинку розміщувалося товариство польських шкіл та кінотеатер «Капіталь». 1926 року тут існував румунсько-польський банк. У іншій рекламній листівці за 1930 рік вказується, що в будинку №40 тоді працював індустріальний банк «Агрікон С.А», який мав філії у Вашківцях і в   Сторожинці. За свідченнями ще однієї реклами, 1930 року в цьому будинку відкрила свій офіс фірма «Троліт», яка торгувала наборами різних інструментів та радіолами. Власником фірми був Г.Мешель.

1938 року тут відкрили спортивно-мисливський магазин. Власником магазину був Д.Кобусевич. Згодом тут розмістили ресторан «Пікаділі» (дата поки не встановлена).

         Нині тут розміщується дошкільний навчальний заклад №12.

    Після вітчизняної війни, у 1946 році тут розташовувалася дитяча установа, яка була підпорядкована КДБ та міліції. І тільки у шістедесятих роках заклад перейшов до міського управління освіти під №12.

До 1992 року мова викладання була російська, а після 1992 року заклад цілком перейшов на українську мову навчання.

    Сьогодні це дошкільний навчальний заклад загального розвитку. Педагогічний колектив працює над проблемою створення оптимальних умов для реалізації державної політики  в галузі освіти, втіленням в практику роботи сучасних форм навчально-виховного процесу .  

        За більш ніж 50 років змінилось і багато завідуючих. Це зокрема були:

  -Є. Кучмеєва;

 – з листопада 1970 р. – А.Чериж;

 – 1971р. – Ровенська Н.Т

 – з 20 листопада 1971 р. установу очолювала Чубенко Ганна Дмитрівна;

 – з серпня 1972 р. – Ємельянова Віра Іванівна;

 – 1980 р. –Кривоносова А. Г;

 – 1981 р. – Лисенко Н.Н ;

 – 1982 р. – Кривоносова А.Г;

 – 1983 р. – Косоловська А.Н;

 – 1984 р. – Стрельчук В.О.  ;

 – 1985-1986 р. – Дорогова Е. Г. Нині- головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації.

  – з червня 1986 р. – Косоловська А.Н.

  –  з вересня 1986р. – Папушко М.Д.

 – з 26 листопада 1987 р. і по сьогоднішній день установу очолює Шаргу Людмила Анатоліївна.

    За остані роки педагогічним колективом та батьківською громадскістю в установі облаштовано   сучасні групи, музичний зал, медичний кабінет, кабінет голови профспілки, кабінет практичного психолога, територія.

    За остані роки установа набула сучасного вигляду: зручні яскраві меблі, розвивальні зони, світлі коридори, зелені майданчики.

   Згідно варіативної складової Базового Компоненту працює гурток англійської мови “HAPPY ENGLISH”.

   На базі установи постійно проводяться методичні об’єднання для різних категорій вихователів, відбулися конкурси декламування та співочої майстерності. Сьогодні установа користується великим попитом серед батьків.

     І на майбутнє колектив установи буде виконувати свою основну місію: виховання та навчання малюків у дусі національної свідомості, патріотизму, гуманізму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *